|
Curs valutar  -  20.04.2018 EUR: 4.6579 USD: 3.7656
Bucuresti-ROMANIA-
17 °C
Vant: 17.70 km/h
Umiditate: 41 %
Presiune: 34134.81 mb

Documente de călătorie pentru cetățenii UE

Dacă sunteți cetatean al UE, nu sunteți obligat să prezentați cartea de identitate sau pașaportul când călătoriți dintr-un stat membru al spațiului Schengen în altul.
Chiar dacă nu trebuie să prezentați pașaportul la control atunci când vă deplasați dintr-o țară aparținând spațiului Schengen în alta, este totuși foarte important să aveți asupra dumneavoastră fie pașaportul, fie cartea de identitate. Astfel, vă veți putea identifica la îmbarcarea în avion sau în cazul unui eventual control al poliției, de exemplu. Țările UE din spațiul Schengen au dreptul să adopte norme naționale potrivit cărora trebuie să puteți prezenta oricând documente de identitate atunci când sunteți pe teritoriul lor.
Atenție! Permisul de conducere sau cardul bancar nu sunt acceptate ca documente de călătorie sau ca dovezi ale identității.

Din spațiul Schengen fac parte:

Austria

Ungaria

Norvegia

Belgia

Islanda

Polonia

Republica Cehă

Italia

Portugalia

Danemarca

Letonia

Slovacia

Estonia

Liechtenstein

Slovenia

Finlanda

Lituania

Spania

Franța

Luxemburg

Suedia

Germania

Malta

Elveția

Grecia

Țările de Jos

 

Trebuie, totuși, să aveți asupra dumneavoastră o carte de identitate sau un pasaport valabil dacă vă deplasați înspre sau dinspre Bulgaria, Croația, Cipru, Irlanda, România și Regatul Unit. Deși aparțin UE, aceste țări nu fac parte din spațiul Schengen. Înainte de a porni la drum, verificați de ce documente aveți nevoie pentru a călători în afara țării de origine și pentru a intra pe teritoriul unei țări care nu face parte din spațiul Schengen.

source: europa.eu